Hypotheekrente en huizenprijzen stijgen iets minder hard

De hypotheekrente stijgt nog steeds, maar iets minder hard dan in de afgelopen maanden. Ten opzichte van vorig jaar is de rente echter wel – ruim – verdubbeld.

Afbeelding van een huis welke is opgeklapt met een euroteken
Nieuws
Datum: 31-05-2022

Dat, in combinatie met de nog altijd oplopende huizenprijs, maakt het er voor starters op de woningmarkt niet makkelijker op. Want hoewel de prijsstijging iets lager is dan in januari, kostte een huis in april nog altijd bijna 20% meer dan een jaar geleden.

Twee procentpunt

Ten opzichte van een half jaar geleden is de hypotheekrente met ongeveer 2% gestegen. Daarmee is rente nu ongeveer gelijk aan die van begin 2015. In historisch perspectief is dat nog altijd laag. Maar omdat een hogere rente hogere maandlasten betekent, kunnen aspirant-huizenkopers minder lenen.

Rentevaste periode

De hogere hypotheekrente heeft ook effect op de populariteit van rentevaste periode. Tot aan het begin van 2022 werd de rente in driekwart van de gevallen voor twintig of dertig jaar vastgezet. Nu kiezen steeds meer hypotheeksluiters voor een periode van tien jaar.

Nabije toekomst

Het blijft lastig om te voorspellen wat de nabije toekomst zal brengen. Dat geldt voor zowel de hypotheekrente als de woningprijs. Zelfs al zou de eerste verder stijgen, dan hoeft dat niet te betekenen dat huizen goedkoper worden. Door het tekort aan woningen zal de vraag groot blijven, wat meestal hogere prijzen betekent.

Meer informatie

Heeft u een vraag over dit bericht of over een lopende of nieuwe hypotheek? Neem dan gerust even contact met ons op. Wel helpen u graag.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag